Red Hat: mi is kísérletezünk az x86-64-v3-mal

Úgy néz ki, 2024 nem csak a Wayland, de az x86-64-v3 éve is lesz.

Red Hat logó
Red Hat logó

Úgy néz ki, 2024 nem csak a Wayland, de az x86-64-v3 éve is lesz.

Nem is olyan régen adtunk róla hírt, hogy a Canonical elkezdett kísérletezni az x86-64-v3-mal.

Kapcsolódó

Ubuntu logó

Ubuntu: kísérletezünk az x86-64-v3-mal

A Canonical a legfrissebb blogbejegyzésében jelentette be, hogy elkezdtek kísérletezni az x86-64-v3 mikroarchitektúra verziót megkövetelő lemezképekkel.

A Red Hat Developer blogon közzétett blogbejegyzés tanulsága szerint jó esély van arra, hogy a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 10 futtatásához minimum x86-64-v3 architektúrájú processzorra (min. Intel Haswell, AMD Excavator) lesz szükség.

Ahogy a Canonical, úgy a Red Hat is az új utasítások támogatásával megjelenő potenciális „ingyen” teljesítménnyel indokolja a lépést.

Az x86-64-v3-ra való áttérés egyben GCC verzióváltást is jelent, mégpedig GCC 12-re történő váltást, amiben az -O2 már támogatja a szükséges optimalizációkat.

Ha valaki idő előtt ki szeretné próbálni, akkor CentOS 9 ISA SIG Optimized ágára történő váltással megteheti. Az itt lévő csomagok már GCC 12-vel és x86-64-v3 engedélyezésével fordítottak.

A blogbejegyzésben felhívják a figyelmet arra, hogy virtualizált környezeteken az új architektúra verzió bevezetéséből probléma lehet, amennyiben a gazdarendszer (hypervisor) nem adja át az x86-64-v3 képességeket a vendégrendszernek.

Nem várható viszont az x86-64-v4 kötelezővé tétele. A Red Hat szerint ennek – még – nincs itt az ideje, pillanatnyilag csak kevés hardver támogatja, és általános célokra nincs sok haszna.

Ha meg akarod tudni, hogy a processzorod melyik architektúra verziót támogatja, akkor nézd meg a Támogatott x86-64 mikroarchitektúra verzió lekérdezése kisokosunkat!

Kapcsolódó

Processzor

Támogatott x86-64 mikroarchitektúra verzió lekérdezése

Probléma: egyre több rendszer követeli meg az x86-64 mikroarchitektúra egy bizonyos verziójának a támogatását, te pedig tudni szeretnéd, hogy a processzorod melyiket támogatja.