Ubuntu: kísérletezünk az x86-64-v3-mal

A Canonical a legfrissebb blogbejegyzésében jelentette be, hogy elkezdtek kísérletezni az x86-64-v3 mikroarchitektúra verziót megkövetelő lemezképekkel.

Lunar Lobster mascot
Lunar Lobster mascot

A Canonical a legfrissebb blogbejegyzésében jelentette be, hogy elkezdtek kísérletezni az x86-64-v3 mikroarchitektúra verziót megkövetelő lemezképekkel.

Nem ők az elsők, akik ezzel foglalkoznak. A SUSE a Tumbleweeddel, a Red Hat pedig a RHEL9-cel emelte meg a minimum rendszerkövetelményt x86-64-v2-re. A Canonical egy szinttel fentebb kísérletezik, a v3-mal.

Ha meg akarod tudni, hogy a processzorod melyik architektúra verziót támogatja, akkor nézd meg a Támogatott x86-64 mikroarchitektúra verzió lekérdezése kisokosunkat!

Kapcsolódó

Processzor

Támogatott x86-64 mikroarchitektúra verzió lekérdezése

Probléma: egyre több rendszer követeli meg az x86-64 mikroarchitektúra egy bizonyos verziójának a támogatását, te pedig tudni szeretnéd, hogy a processzorod melyiket támogatja.

Mindez azt jelenti, hogy az Intel Haswell (2013) és az AMD Excavator (2015) architektúrák a minimum megköveteltek ebben az esetben.

Vannak érvek és ellenérvek mindkét oldalon:

  • Ellene: ha régi hardvered van, akkor egyszerűen nem fogod tudni használni az operációs rendszeredet. Sok érintett processzor a mai napig jól használható.
  • Mellette: ki lehetne használni az újabb hardverek utasításkészletbeli előnyeit, így tovább gyorsulhatna a rendszer, és a rajta futó programok.

Nincs még semmi eldöntve, teszt fázisban van a projekt. De tegyük fel egy pillanatra, hogy az Ubuntu 24.04 LTS lesz az utolsó, ami még az eredeti x86-64-et fogja megkövetelni. Ebben az esetben még legalább 10 évig használhatod a géped, támogatott Ubuntuval, így majd csak 2034-ben szembesülsz azzal, hogy elment a hardvered mellett a világ. Már ha kibírja addig az akkorra már több mint 20 éves vas. Nem valószínű, hogy retró célokon kívül, bármi praktikus dologra is alkalmas lesz egy ilyen idős rendszer. Illetve minden bizonnyal megmaradnak a retró disztribúciók, amikkel életben lehet tartani a múltat.

De nem eszik olyan forrón a kását, mint azt említettem a Canonical még csak kísérletezik a dologgal és várja a felhasználói visszajelzéseket. Az optimalizált csomagok -march=x86-64-v3 és -mtune=icelake-server GCC paraméterekkel kerülnek fordításra.

Olyan kérdésekre keresik a választ mint:

  • Gyorsabb a v3-as build, mint az eredeti? Érzésre? Mérésre?
  • Van olyan speciális alkalmazás, ahol a v3-ra váltás jelentősen jobb vagy rosszabb teljesítményű?
  • Van olyan program, ami működésképtelenné vált?

Ha kedvet kaptál a kipróbáláshoz, akkor egy valamit tarts mindenképp észben: ez egy teszt, se biztonsági támogatás, se semmi más nincs hozzá.