A Szabadpingvin.eu portálról

Szabadpingvin logó
Szabadpingvin logó

Mottónk: Szabad tudás ⇒ Szabad szoftverek

A művelt, gondolkodni képes emberek mozdítják előre a világot. Az évek alatt okos emberektől vagy saját tapasztalatunkból sok mindent tanultunk és persze folyamatosan tanulunk. Valljuk a tudás szabadságát, így az oldal fő célja az általunk megszerzett tudást mindenki számára elérhetővé tenni, főleg, de nem kizárólag Szabad Szoftveres témákban.

Szeretnénk, ha olvasás és főleg kísérletezés közben magatok is kedvet kapnátok a Szabad Szoftverek használatához, sőt mi több, az lenne az igazi eredmény, ha ti magatok is megosztanátok a tudásotokat másokkal. Számotokra is élvény lesz!

Ennek értelmében, ahogy az minden oldal láblécében is olvasható, minden cikkre a Creative Commons 4.0 Nevezd meg! – Így add tovább! licenc vonatkozik.

Akár itt, kommentek, cikk javaslatok és üzenetek formájában is szívesen látunk minden véleményt, ötletet és hozzászólást. Szeretünk tapasztalatokkal gazdagodni és azokat újra megosztani! Szívből kívánjuk, hogy érzed jól magad nálunk, találj hasznos tartalmakat és válj Szabad Szoftver használóvá!

Ha bizalmas anyagot szeretnél velünk megosztani, akkor a hozzánk tartozó legfrissebb PGP kulcsot mindig megtalálod a https://keybase.io/lacyc3 oldalon, illetve az Ubuntu kulcsszervereken.

A Kapcsolatfelvételi oldal mellett az alábbi közösségi média platformokon is elérhetők vagyunk:

„Linux felhasználónak lenni egy olyan életet jelent, mintha egy nagy, ácsokból és építészekből álló családdal laknál együtt. Minden reggel, amikor felkelsz, a ház egy kicsit megváltozott. Lehet, hogy egy új torony épült, vagy néhány falat elmozdítottak. Vagy esetleg valaki ideiglenesen eltüntette a padlót az ágyad alól.”

Kellemes időtöltést kíván a Szabadpingvin.eu csapata!

Rólunk

Lacyc3

Lacyc3

Linuxos történetem 2005 nyarán kezdődik, még SuSE 9.3-mal, ám ekkor még csak távolról ismerkedtem a pingvinnel. 2007-ben az Ubuntu 7.04 – Faisty Fawn volt az, ami igazán beszippantott a Linux világába és az azóta sem enged.

Mint alapító-főszerkesztő, én indítottam útjára az oldalt 2007-ben, azzal a céllal, hogy hasznos információkat nyújtson mind kezdő, mind haladó Linux felhasználók számára.

Bár repertoárunk azóta jócskán bővült és túlmutat a Linux disztribúciókkal kapcsolatos kezdeti tudásbázison, az eredeti cél továbbra is változatlan.


Első Linuxos élmény: SuSE 9.3, 2005 nyara. Addig csak Windowst láttam és használtam. Kölcsönkértem egy négy darab gyári lemezt tartalmazó kiadást és feltettem.

Első élesben használt Linux disztribúció: Ubuntu 6.06 – Edgy Eft

Átállás Linuxra: 2007. február eleje

Kedvenc Linux disztró/verzió: Gentoo

Jelenlegi elsődleges rendszer: Ubuntu 22.04 – Jammy Jellyfish

Egyéb, felügyelet alá tartozó Linux rendszerek: Gentoo, Ubuntu 9.10, 12.04.5, 14.04.1, 16.04.1, 16.10, Cranchbang Linux 10, 11, BunsenLabs Hydrogen, Lithium

A kipróbált és még feledés homályába nem merült disztrók:

 • Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Gnome, Ubuntu Studio, Linux Mint, Debian, elementary OS, KNOPPIX, clusterKNOPPIX, Quantian, Bodhi Linux, Clonezilla, Peppermint OS
 • SuSE, OpenSuse, Fedora, CentOS, Korora, ClearOS/ClarkConnect, RedHat Enterprise Linux, Scientific Linux, Oracle Linux, Endian
 • Gentoo, Arch Linux, Archbang, Sabayon, Slackware, UHU-Linux, Mandrake, OpenMandriva, PCLinuxOS, Puppy Linux, Tiny Core Linux, IPCop

A kipróbált BSD-k: FreeBSD

Konfiguráció:
 • CPU: Intel i7-4790
 • RAM: 32 GB
 • SSD: 120 GB

Charmed

Charmed

2013 őszén csatlakoztam, akkor még a Lacyc3.eu portálhoz. Eleinte csak tartalomírással foglalkoztam, majd apránként bekapcsolódtam a háttértevékenységbe is, míg végül a Szabadpingvin.eu elkészítésének már aktívan részese voltam, leginkább UI és design terén.

A nyílt forráskódú szoftverek 2008 körül szívtak magukba, a Firefox-szal kezdődően, illetve ekkor kezdtem Linuxozni is: néhány hetes UHU és SUSE ismerkedés után az Ubuntunál kötöttem ki, amit hosszú ideig használtam. A Unity megjelenése után váltottam Xubuntura, majd onnan néhány éve MATE-re, amit azóta is használok.

Az oldal gondozásán kívül jelenleg is aktívan közreműködök az oStorybook projektben fordítóként és tesztelőként, illetve időnként a LibreOffice tesztelésében is részt veszek.


Első Linuxos élmény: Egy UHU Linux 1.2, valamikor 2005 végén.

Első élesben használt Linux disztribúció: Ubuntu 8.04, a drága kis Kócsag (Hardy Heron).

Átállás Linuxra: 2008. szeptember. Windows XP-ről Ubuntu 8.04-re. És semmi dual boot.

Kedvenc Linux disztró/verzió: Ubuntu

Jelenlegi elsődleges és másodlagos rendszerek: openSUSE Tumbleweed, Ubuntu MATE 20.04

Egyéb, felügyelet alá tartozó Linux rendszerek: Ubuntu 22.04

A kipróbált és még feledés homályába nem merült disztrók:

 • Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Xubuntu Core, Ubuntu MATE, Linux Mint, Debian, KNOPPIX
 • OpenSuse, Fedora, Korora
 • Sabayon, Manjaro, UHU-Linux, Arch Linux, Mandrake/OpenMandriva, Pentoo, Mageia, NixOS, Antergos

A kipróbált BSD-k: FreeBSD, UbuntuBSD

Konfiguráció:
 • CPU: Intel i5
 • RAM: 24 GB
 • SSD: 250 GB