Megjelent az Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat)

Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Utkarsh Gupta bejelentette az Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

Ubuntu 24.04 LTS kabala logó
Ubuntu 24.04 LTS kabala logó

Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Utkarsh Gupta bejelentette az Ubuntu 24.04 LTS (Noble Numbat) megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Noble Numbat kódnevű 24.04 folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

A tizedik LTS (hosszan támogatott) kiadás új mércét jelent teljesítménytervezés, vállalati biztonság és fejlesztői tapasztalok terén.

Az asztali Ubuntu első alkalommal szállítja a Subiquity telepítőt LTS verzióhoz. A megújult felhasználó élmény és az alapértelmezetten minimális telepítés mellett mostantól elérhető kísérleti ZFS, TPM-alapú teljes lemez titkosítás és automatikus telepítési beállítások importálása funkció támogatás is. Telepítés után a legújabb GNOME 46, új szoftverközpont (App Center) és firmware frissítő fogadja a felhasználókat. Mostantól a Netplan az alapértelmezett hálózatkezelő és támogatja a kétirányúságot a Network Managerrel.

Az Ubuntu 64 bites architektúrákon immár alapértelmezetten engedélyezi a keretmutatókat (frame pointer) a CPU-s és CPU-n kívüli profilozáshoz a terhelés optimalizálása érdekében, illetve előtelepítve tartalmaz jó néhány kritikus teljesítményű eszközt. A 6.8-as Linux kernel alapértelmezetten alacsony késleltetésű (low-latency) üzemmódban működik. A 32 bites arm hardvert használó IoT gyártók számára frissítésre került az armhf build: az összes szükséges csomagban megvalósításra került a 64 bites time_t a 2038-probléma megoldására.

Kapcsolódó

Linux logó

Megjelent a Linux 6.8

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.8 stabil kiadását.

Röviden: minden rendben van az immár stabil kernellel, méretre igazodik a megszokotthoz, és majdnem átléptük a 10 millió git objektumot.

Linus szavaival:

Kapcsolódó

Debian logó

Debian: jön a 64 bites time_t 32 bites rendszerekre

A Debian elkezdte a felkészülést 2038. január 19-re azzal, hogy elindította a 32 bites rendszereken a 32 bites time_t lecserélését 64 bitesre. A Trixie már így jöhet!

Ahogy mindig, az Ubuntu most is a legfrissebb programokkal és eszközökkel érkezik. A .NET 8 az egész életciklusa alatt teljesen támogatott Ubuntu 24.04 LTS-en (és Ubuntu 22.04 LTS-en). Az OpenJDK 21 és 17 TCK tanúsítással rendelkeznek, hogy megfeleljenek a Java együttműködési szabványainak. Az Ubuntu 24.04 LTS a Rust 1.75-öt szállítja, illetve egy egyszerűbb snap keretrendszert a Rust eszközkészlethez,  hogy a jövőbeli verziók is elérhetők legyenek a fejlesztők számára az évek alatt.

A legfrissebb Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity és Xubuntu ízek is megjelentek.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://discourse.ubuntu.com/t/noble-numbat-release-notes/

Az asztali Ubuntu, a szerver, a Cloud és a Core verziók 5 évig támogatottak, a többi változat 3 évig. Bővített biztonsági támogatás is elérhető ESM-mel (Extended Security Maintenance).

Az Ubuntu 24.04 beszerzése

Az Ubuntu 24.04 letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download

Az Ubuntu 23.10 felhasználóknak hamarosan frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül. A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes. Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél: https://discourse.ubuntu.com/t/noble-numbat-release-notes/

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van. Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,

Utkarsh Gupta

Az eredeti bejelentés az Ubuntu bejelentési levelezőlistán olvasható angolul.