Megjelent a Linux 6.8

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.8 stabil kiadását.

Röviden: minden rendben van az immár stabil kernellel, méretre igazodik a megszokotthoz, és majdnem átléptük a 10 millió git objektumot.

Linus szavaival:

Tux ikon
Tux ikon

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.8 stabil kiadását.

Röviden: minden rendben van az immár stabil kernellel, méretre igazodik a megszokotthoz, és majdnem átléptük a 10 millió git objektumot.

Linus szavaival:

„Az általam kedveltnél egy kicsit tovább tartott, mire a commitok száma elkezdett érdemben csökkenni ebben a kiadásban. Ugyanakkor ezen változások többsége különböző önteszt frissítés (leginkább hálózat) volt, nem pedig valamilyen valós probléma jele. Továbbá az elmúlt két hét elég csendes is volt, így nem éreztem, hogy valós okom lenne a 6.8 késleltetésére. Mindig van olyan munka, amivel szenvedünk, és ennek egy jó része be is kerül a stabil kiadásba, ahelyett hogy visszatartanánk az új kódot. Nincs olyan nyugtalanító dolog, ami meggátolná a megszokott kiadást.

Ahogy mindig, a csatolt naplókivonat most is az rc7 óta érkezett változásokat tartalmazza, a 6.8 összes változása természetesen sokkal nagyobb lenne. Ez nem minden idők legnagyobb kiadása – ahogy a 6.7 volt –, így látszólag visszatértünk az elmúlt években megszokott mérethez. Ezt megfigyelheted a teljes különbségstatisztikában is. Sok szemszögből ez egy teljesen megszokott kiadás, amiben például nincsenek nyilvánvaló és nagy fájlrendszer vagy architektúra változások. Azt hiszem, a legnagyobb, különálló dolog a 6.8-ban az (Intel) Xe DRM illesztőprogram, de őszintén szólva a változások túlnyomó többsége csak frissítés és javítás, de azok mindenhol. Ahogy annak lennie kell.

A normalitás tengerében, azonban feltűnik egy kis véletlenszerű git számmisztika. Ez az utolsó kernel, aminek kevesebb, mint 10 millió git objektuma van. Pontosan 9,996 millió objektummal rendelkezik, szóval igen közel kerültünk volna ehhez a nem-mérföldkőnek az átlépéséhez, ha nem nyugodtak volna meg szépen a dolgok az elmúlt néhány héten. Más git fák, név szerint a linux-next, már nyilvánvalóan átlépték és kényelmes távolságban vannak ettől a számtól. Természetesen nincs itt semmi érdekes, azon kívül, hogy ez egy kerek szám. A gitet nem érdekli.

Szóval mindez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy holnap nyílik a 6.9 beolvasztási ablaka, és már kaptam is néhány beolvasztási kérelmet. Köszönet mindenkinek, aki korán küldte be a változásokat, tudják kikről van szó. De mielőtt még elindul a 6.9 körüli izgalom, kérlek, tölts el egy kis időt az immár unalmassá vált és régi status quo tesztelésével, oké?

      Linus”

Az eredeti bejelentés és a beolvasztási napló itt olvasható: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wiehc0DfPtL6fC2=bFuyzkTnuiuYSQrr6JTQxQao6pq1Q@mail.gmail.com/