Lubuntu 24.04: már (szinte) biztosan LTS lesz

A Lubuntu csapat nevében Simon Quigley formálisan benyújtotta a Lubuntu íz Ubuntu LTS programhoz való csatlakozási kérelmét.

Lubuntu logó
Lubuntu logó

A Lubuntu csapat nevében Simon Quigley formálisan benyújtotta a Lubuntu íz Ubuntu LTS programhoz való csatlakozási kérelmét.

Az Ubuntu ízektől már megszokott módon, a Lubuntu projekt is 3 éves támogatással tervez.

A jelentkezésből megtudtuk, hogy a projektnek öt, csomagfeltöltési joggal is rendelkező, aktív fejlesztője van. Közülük ketten Ubuntu Core fejlesztők (és az egyikük Debian fejlesztő, aki a Debian Qt/KDE csapatban dolgozik). Mindezek mellett a javításaikat beküldik az upstream projektnek is, így hozzájárultak már az LXQt, Calamares, KDE és Qt projektekhez is, nem említve a nem íz-specifikus Ubuntu javításokat.

Továbbá összesen 10 hivatalos Lubuntu csapattag van, akik különböző módokon vesznek részt a Lubuntu működésében.

A tervek szerint a Lubuntu csapat még sokáig tervez része lenni az Ubuntu családnak.

Ugyanakkor nem csak örömteli hír van. A Lubuntu csapat szemszögéből 2023 döcögősen zárult, mivel keletkezett némi kommunikációs űr a Canonical és az íz(ek) fejlesztői között. Az év végi hajrában, épp az ünnepek előtt először egy AppArmor frissítés érkezett (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/apparmor/+bug/2046844), amely működésképtelenné tette a Plasma asztali környezetet, és minden Qt alapú böngészőt. Utána a hibás alapértelmezett beállításokkal érkező GTK3 (https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gtk+3.0/+bug/2047705) borzolta a kedélyeket, amely miatt ideiglenesen lehetetlenné vált a GTK alkalmazások témázása.

Emiatt a Lubuntu csapat a kommunikáció javítását kéri a Canonicaltól.

Az eredeti levél az ubuntu-release levelezési listán olvasható.

A Lubuntu jövőbeli terveiről itt olvashatsz:

Kapcsolódó

Lubuntu logó

Lubuntu 24.04 LTS: választható Waylanddel is!

A jövő tavasszal érkező, pehelysúlyú Ubuntu íz, a Lubuntu 24.04 LTS komoly fejlesztésekkel készül az elkövetkező évekre. Lássuk, mik is ezek!

Apropó kommunikáció: mit szólsz a Szabadpingvinhez? Tetszik? Nem tetszik? Írd meg nekünk! https://contact.szabadpingvin.eu/

Frissítés (2024-02-14): A Lubuntu 24.04 hivatalosan is megkapta az LTS státuszt, 3 éves támogatási idővel.