Lubuntu 24.04 LTS: választható Waylanddel is!

A jövő tavasszal érkező, pehelysúlyú Ubuntu íz, a Lubuntu 24.04 LTS komoly fejlesztésekkel készül az elkövetkező évekre. Lássuk, mik is ezek!

Lubuntu logó
Lubuntu logó

A jövő tavasszal érkező, pehelysúlyú Ubuntu íz, a Lubuntu 24.04 LTS komoly fejlesztésekkel készül az elkövetkező évekre. Lássuk, mik is ezek!

Wayland és Qt 6

Kezdjük talán a legnagyobb változással. A Lubuntu 24.04-ben a Wayland munkamenet még csak választható lesz, nem alapértelmezett. Ugyanakkor a 24.10-re már az a terv, hogy a Lubuntu alapértelmezetten Waylanddel és Qt 6-tal jöjjön.

Ez azt jelenti, hogy a csapatnak nincs egy éve sem az átállásra, de a Lubuntu vezető fejlesztője, Simon Quigley szerint egy ideje már dolgoznak az LXQt Qt 6 keretrendszerre való portolásán, ami bizakodásra adhat okot. Ezt erősíti az a tény is, hogy az LXQt 1.4.0 megjelenésekor azt ígérték, az lesz az utolsó Qt 5-öt használó verzió. Legyen így! Elméletileg a Qt 5 → Qt 6 átállás egyszerűre lett tervezve, így a feltételek adottak lehetnek.

Mindenesetre a 24.10 valószínűleg a megszokottnál több bugot fog tartalmazni, bár az előző átállásokhoz képest kevesebb gonddal számolnak a fejlesztők. Mindenesetre a fő cél az, hogy a Qt 6 változat rendelkezzen a Qt 5-ös verzió minden képességével. Sok ismeretlen van még az egyenletben, így még változhatnak a dolgok.

Ami a Wayland munkamenetet illeti, bár a 23.10-ben tervek szerint alapértelmezett lesz, az X11 mindenképpen választható marad legalább a 26.04 LTS-ig. Ez akkor is igaz, ha az Ubuntu dobja az X11 támogatást (erről még nem volt szó).

Továbbfejlesztett telepítő

Egy kis Calamares vs. Ubiquity történelem

Mint az közismert, a Lubuntu a Calamares telepítőrendszert használja az Ubuntu világban sztenderdnek mondható Ubiquity helyett.

Ez történelmi okokból van így, a történet egészen a 18.10-es kiadásig nyúlik vissza, amikor a Lubuntu projekt lecserélte az LXDE-t LXQt-ra, ami természetesen azt is jelenti, hogy GTK alapú asztali környezetről Qt-ra álltak át. Ehhez pedig természetesen egy Qt alapú telepítő dukál, hiszen az jobb teljesítményt nyújt egy már amúgy is Qt alapú környezetben.

Az Ubiquity-nek van KDE-hez igazított felhasználói felülete, de az akkoriban olyan sok úgynevezett technical debtet tartalmazott, hogy azoknak a javítása jelentősen hátráltatta volna a 20.04 LTS kiadását (akkoriban az Ubuntu csapat csak a GTK felületű telepítővel foglalkozott).

Így esett a választás a Calamares keretrendszerre, ami a mai napig jelentősen gyorsabb, mint az Ubiquity, mind a telepítő lépésein való áthaladást, mind pedig a telepítést illetően.

Mindazonáltal immár kijelenthető, hogy a Calamares lényegében ugyanazt tudja, amit az Ubiquity, ideértve a minimális telepítés lehetőségét is.

Azóta persze változtak a dolgok, az Ubuntu csapat folyamatosan dolgozik az új, Flutter alapú telepítőn, ami snap csomagként érhető el és egy egységes felületet szeretne nyújtani az Ubuntu Server kiadásából már ismerős Subiquity telepítőhöz.

A Lubuntu csapat úgy döntött, hogy az új telepítőt nem fogja használni, marad a Calamares. Mégpedig azért, mert az minden tekintetben jelentősen gyorsabb, mint az új telepítőrendszer, továbbá a Calamares jobban illeszkedik a meglévő kinézetbe is. Mindezek mellé, minden Ubuntu íznek el kell készítenie a saját telepítő snap csomagját ahhoz, hogy megfelelően témázhassa azt, ez pedig nem túl optimális. Egy kivételtől eltekintve a Lubuntu projekt a Qt alapú alkalmazásokat részesíti előnyben a Fluttert használókkal szemben.

Lubuntu 24.04 Calamares újdonságok

Változások a telepítőben

Áttérve magára a telepítőre, megjelent a Customize (Testreszabás) menüpont. Ennek hála immár három telepítési módból lehet választani:

  • Minimális telepítés: csak az alapvető dolgok, snapd nélkül
  • Normál telepítés: megszokott alkalmazáskínálatot telepíti fel
  • Teljes telepítés: Normál telepítés + Element, Thunderbird, Krita és Virtuális Gép Vezérlőpult (Virtual Machine Manager) telepítve

Visszatér a Live! rendszer indításakor választható Kipróbálás vagy Telepítés opció. Ha ugyanitt megadod a nyelvedet és csatlakozol Wi-Fi-re (és van internet hozzáférésed), akkor a rendszer nem csak a Live! rendszerben, de a telepített rendszerben is bekonfigurálja a nyelvet, továbbá automatikusan letölti a megfelelő nyelvi csomagokat. Így nem probléma, ha csak nagyon kicsit tudsz angolul, a rendszer a te nyelveden beszél, amikor csak lehet.

Lubuntu 24.04 Live! rendszer indítása

Bluetooth kezelés

Végre lett egy felhasználói felület a Bluetooth eszközök kezelésére. Sajnos GTK alapú, de 26.04-es kiadásig mindenképp át lesz írva Qt-ra.

Lubuntu 24.04 - Bluetooth manager

SDDM konfiguráció szerkesztő

Ha nem szeretnél szöveges fájlokban turkálni a bejelentkező képernyő testreszabásához, akkor próbáld ki az SDDM konfigurációszerkesztőt.

Lubuntu 24.04 - SDDM szerkesztő

Redshift – kék fényszűrő estére

Menüből elérhető a Redshift, kék fényszűrő alkalmazás.

Új (opcionális) témák

Az új Lubuntu alapértelmezetten többféle kinézetet is képes magára ölteni, többek közt egy Windows 11 által inspiráltat is.

Továbbiak elérhetőek innen: https://gitlab.com/Bapt17/lxqt-themes

Lubuntu sötét téma

Az eredeti hír angolul, némi kiegészítéssel a Lubuntu blogon olvasható.