K-9 Mail – 2024. áprilisi fejlesztések

A Thunderbird blogján megjelent az androidos e-mail kliens, a K-9 Mail áprilisi fejlesztési naplója.

Lássuk, mi történt:

K-9 Mail logó
K-9 Mail logó

A Thunderbird blogján megjelent az androidos e-mail kliens, a K-9 Mail áprilisi fejlesztési naplója.

Lássuk, mi történt:

Hibajavítások

Áprilisban is történtek hibajavítások, a 6.800-as verzió kiadása után jött még két, hibajavítására koncentráló verzió.

K-9 Mail 6.802

A második hibajavító kiadás változásai:

 • Értesítések: felhasználó értesítése, ha hiányzik a figyelmeztetések időzítéséhez szükséges jogosultság (Android 14+)
 • Átnevezés: „Kliensazonosító küldése" → „Kliensinformáció küldése”
 • IMAP
  • \NonExistent LIST válaszattribútum támogatása
  • EXPUNGE parancs kiadása áthelyezés után, ha a MOVE IMAP kiegészítés nem támogatott
 • Fordítás frissítések
  • Visszakerült a héber nyelv
  • Kikerült a koreai

F-Droid metaadatok (megint?)

A múlt havi fejlesztési naplóban leírtuk, hogy mi vezetett a K-9 Mail F-Droid-os leírásának eltűnéséhez és az, hogyan akarjuk javítani. Sajnálatos módon az derült ki, hogy az F-Droid alkalmazásindexelés működése miatt az ötlet nem fog működni. Emiatt újra változtattunk a megoldáson, és remélhetőleg a következő kiadásban már rendben lesz.

Kapcsolódó

K-9 Mail logó

K-9 Mail – 2024. márciusi fejlesztések

A Thunderbird blogján megjelent az androidos e-mail kliens, a K-9 Mail márciusi fejlesztési naplója.

Értesítések és az időzítésükhöz szükséges jogosultságok

A K-9 Mail 6.802-es verziója szól, ha az értesítések be vannak kapcsolva, de hiányoznak az időzítésükhöz szükséges jogosultságok. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha a felhasználónak előbb meg kelljen adnia az időzítéshez szükséges jogosultságokat és csak azután kapcsolhatná be az értesítéseket.

Az ehhez szükséges fejlesztés meg is történt, és a következő hibajavító kiadásban – ami a 6.803 – benne is lesz.

Material 3

Ahogy azt a márciusi naplóban röviden említettük, elkezdünk dolgozni a K-9 Mail Material 3-ra (mely a Google Material Design kinézet keretrendszerének a legfrissebb verziója) való átállásán. Áprilisban befejeztük a technikai átállást, az alkalmazás mostantól Material 3 komponenseket használ az eddigi 2-es verzió helyett.

A következő lépés a különböző képernyők rendberázása: térközök, szöveg méretek, színek javítása várható, néhány nagyobb volumenű változással együtt.

Nem volt béta verzió addig, amíg a K-9 Mail 2-es és 3-as keretrendszert egyszerre volt használatban. Most, hogy az első átállási lépés készen van, újra lesznek béta verziók.

Ha béta tesztelő vagy, akkor ne feledd, hogy itt-ott még elég nyers az alkalmazás. Bár minden funkciónak megfelelően kell(ene) működnie, ha fontos a kinézet, előfordulhat, hogy egy időre ki akarsz lépni a béta programból, aminek a lépéseit itt olvashatod: https://support.google.com/googleplay/answer/7003180

Android 14 – elsőrangú támogatás

Az alkalmazás karbantartásának elengedhetetlen része, hogy az mindig a legfrissebb Android verzióhoz készüljön. Ennek része, hogy az alkalmazás támogassa a legfrissebb biztonsági funkciókat és idomuljon a rendszer újonnan felállított korlátaihoz is. Mindezt megköveteli a Google ahhoz is, hogy fel lehessen tölteni az alkalmazás új verzióját a Google Play áruházba.

Az Android 14 elsőrangú támogatása már majdnem készen van. Ehhez kellett némi változtatás a motorháztető alatt is, de ebből remélhetőleg semmi sem fog látszani. Persze a változásokat tesztelni kell mielőtt kimennének valamelyik következő, 6.8xx-es béta kiadásba.

Egy kód – két alkalmazás

Ha ezt olvasod, akkor minden bizonnyal izgatottan várod, hogy a Thunderbird for Android végre megjelenjen. Több alkalommal hallottuk, hogy sokan szeretik a K-9 Mail-t és szeretnék, ha maradna. Pont ezért jelentettük be decemberben, hogy maradni fog.

A munka már elkezdődött, immár képesek vagyunk egy kódból két alkalmazást készíteni. A Thunderbird for Android már tartalmazza a szép, új Thunderbird logót és a kék téma első verzióját is.

De még nincs teljesen kész, van néhány képernyő, ahol az alkalmazás nevének helyén csak helyfoglaló látható. Illetve hátra van még a névjegy képernyő és néhány alkalmazás specifikus viselkedés megvalósítása is.

Még jelentkezünk.

Megjelenések

Stabil:

Az eredeti bejegyzés a Thunderbird Blogon olvasható angolul: https://blog.thunderbird.net/2024/05/thunderbird-for-android-k-9-mail-april-2024-progress-report/