URxvt betűtípus beállítása a terminálhoz

Probléma: Az lsd parancs kimenetében nem jelennek meg a fájltípust jelképező ikonok.

Xorg logó
Xorg logó

Probléma: Az lsd parancs kimenetében nem jelennek meg a fájltípust jelképező ikonok.

A problémát okozhatja, hogy nem megfelelő betűtípust használunk, és hiányoznak belőle a szükséges karakterek, ikonok. Illetve az is, ha nincs, vagy nincs jól beállítva ez a font, így a terminál nem tudja használni. Amennyiben kétségeink merülnénk fel a saját betűtípusunk kapcsán, megfelelő, kiegészített betűtípusokat találhatunk például a Powerline Github projektjében vagy a Nerd Fonts oldalán.

Megoldás:

 1. A szükséges karakterekkel rendelkező fontfájlokat helyezzük el a ~/.fonts mappába. Ha nincs ilyenünk, nyugodtan hozzuk létre.
 2. Nyissuk meg szerkesztésre a ~/.Xresources nevű fájlt a betűtípusok megadásához. Ha nincs ilyenünk, ezt is nyugodtan hozzuk létre.
 3. Adjuk hozzá az alábbi sorokat a fájlhoz, a használni kívánt betűtípus nevének megfelelően. A példában a Roboto Mono for Powerline betűkészletet használom:
  URxvt*font:         xft:Roboto Mono for Powerline:pixelsize=11:antialias=true:hinting=true:autohint=true
  URxvt*boldFont:       xft:Roboto Mono Bold for Powerline:pixelsize=11:antialias=true:hinting=true:autohint=true
  URxvt*italicFont:      xft:Roboto Mono Italic for Powerline:pixelsize=11:antialias=true:autohint=true:hinting=true
  URxvt*bolditalicFont:    xft:Roboto Mono Bold Italic for Powerline:pixelsize=11:antialias=true:autohint=true:hinting=true
 4. Mentsük el a fájlt.
 5. Ha nincs nyitva, indítsunk egy új terminált, ha van, adjuk ki az alábbi parancsot, hogy érvénybe lépjenek a módosításaink: 
  ~$ xrdb ~/.Xresources

Ezután az lsd kimenetében már megjelennek az ikonok.