Új nginx fork a láthatáron: freenginx

Maxim Dounin, régi motoros nginx fejlesztő bejelentette a freenginx projekt elindulását, mely a népszerű nginx webszerver „F5 mentesített” forkja.

Bejelentés:

nginx ikon
nginx ikon

Maxim Dounin, régi motoros nginx fejlesztő bejelentette a freenginx projekt elindulását, mely a népszerű nginx webszerver „F5 mentesített” forkja.

Bejelentés:

„Mint azt valószínűleg tudod, az F5 2022-ben bezárta a moszkvai irodáját (ami egyenes eredménye annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, hivatalos bejelentés itt: https://my.f5.com/manage/s/article/K59427339 – a ford.), ezért azóta már nem dolgozok nekik. Mégis, megegyeztünk az F5-tel, hogy megtarthatom a jelenlegi pozíciómat a projektben mint önkéntes. Az elmúlt közel két évben mindenki hasznára, ingyen dolgoztam az nginx javításán.

Sajnos, az F5 vezetésbe bekerülő új, nem technikai emberek úgy döntöttek, ők jobban tudják, hogy kell egy szabad szoftveres projektet vinni. Konkrétan úgy döntöttek, belenyúlnak az évek óta működő biztonsági irányelvekbe, figyelmen kívül hagyva a meglévőket, valamint a fejlesztők szempontjait.

Persze ez érthető: övék a projekt és azt csinálnak vele, amit akarnak, ideértve a marketing motivált döntéseket, a fejlesztők és a projekt körüli közösség véleményének figyelmen kívül hagyását is. Ugyanakkor ez szembemegy a megegyezésünkkel. Ami még fontosabb, hogy nincs befolyásom afelett, hogy milyen változások kerülnek be az F5 oldaláról az nginx-be, és az az nginx innentől már nem egy olyan szabad szoftver, amit mindenki javára fejlesztenek.

Ezért, a mai naptól nem veszek részt az F5 által fejlesztett nginx fejlesztésében. Ehelyett elindítok egy alternatív projektet, amelyet azon fejlesztők fognak vinni, akikre nincsenek befolyással cégek.

http://freenginx.org/

A projekt célja, hogy az nginx fejlesztése nagy cégek beavatkozása nélkül menjen. Minden segítséget és hozzájárulást szívesen veszünk. Remélem, hogy ez mindenki javára válik."

Eddig a bejelentés itt olvasható: https://mailman.nginx.org/pipermail/nginx-devel/2024-February/K5IC6VYO2PB7N4HRP2FUQIBIBCGP4WAU.html

A projekttel kapcsolatban több kérdés is felmerült. Az egyik jogi: Valószínűleg az nginx mint márkanév jogilag nem használható, hiszen az az F5 tulajdona. Így lehet, hogy rövid ideig megtűrik, de hosszabb távon biztosan nevet kell váltani. Legalábbis, ha a nemzetközi porondon is szeretné ismertté tenni a projektet. Más kérdés persze, hogy hogyan lehet ezt érvényesíteni, hiszen Oroszországban a nyugati jogrendszert akkor veszik figyelembe, ha akarják.

A másik, hogy az F5-től eljövő néhány fejlesztőnek már van egy nginx forkja Angie néven. Vajon miért nem hozzájuk csatlakozott ahelyett, hogy saját projektet indított volna?

Mindenesetre – és ez teljesen magánvélemény – senkinek sem javaslom se az Angie, se a freenginx használatát éles rendszeren.