Ubuntu 24.04: várható fejlesztések

A Canonical nevében Tim Homes-Mitra megosztotta az Ubuntu 24.04 LTS tervezett fejlesztéseit.

Ubuntu ikon
Ubuntu ikon

A Canonical nevében Tim Homes-Mitra megosztotta az Ubuntu 24.04 LTS tervezett fejlesztéseit.

Tervezett, tehát nem biztos, hogy a leírtak közül minden megvalósul.

Flutter

  • Modernizálás: jelenleg GTK 3-ra épül, ezt szeretnék GTK 4-re migrálni, melytől teljesítményjavulást várhatunk.
  • Fordítások: a Launchpad nem támogatja a Flutter alapú alkalmazások fordítását, így ezeket egy Canonical által üzemeltetett Weblate felületen lehet majd megtenni. Továbbá tanulva a 23.10 incidenséből, minden egyes nyelvnek lesz egy felelőse, aki a fordítások ellenőrzi.

Alkalmazások

Alkalmazásbolt

Több kisebb-nagyobb hibajavítás mellett tervben van a legnépszerűbb szoftverek kategória létrehozása és karbantartása. Ha lesz rá erőforrás, akkor kiterjesztenék ezt minden szoftver kategóriára.

Ha ki szeretnéd próbálni a legfrissebb alkalmazásboltot:

$ snap refresh --channel edge snap-store

Firmware frissítő (firmware updater)

Apróbb használhatósággal kapcsolatos frissítések mellett a --simulate kapcsoló segítségével immár különböző hardverek imitálhatóak. A munka nagyrészt már készen van, ki is próbálhatod:

$ snap refresh --channel=candidate firmware-updater

Biztonsági központ (security center)

Az Ubuntu 24.04 a tervek szerint tartalmazni fog egy Biztonsági központ névre hallgató alkalmazást, mely a nehezen elérhető/körülményesen konfigurálható biztonsággal kapcsolatos beállításokat fogja tartalmazni. Fontos megjegyezni, ahhoz, hogy egy opció ide kivezethető lehessen, több csapat együttműködése szükséges.

Elsődleges cél a hardveresen támogatott, teljes lemeztitkosítás esetén az újratitkosítás funkció elérhetővé tétele. Fontos, hogy ez nem a lemeztitkosító mesterkulcs elérését titkosító jelszó átírását jelenti, hanem magát az adatokat titkosító kulcsnak a cseréjét. Tehát, megkaptad a laptopodat egy adott titkosítókulccsal, de te döntetsz úgy hogy azt a kulcsot lecseréled és újra-titkosítod az adatokat. Továbbá a helyreállító kulcs megjelenítését is egyszerűsíteni akarja a felület, mivel annak a megjelenítése jelenleg csak parancssorból lehetséges.

Cél továbbá az Android és iOS rendszereken megismert hozzáférés szabályzás bevezetése a megbízhatatlan alkalmazásokhoz. Ez hasonló a jelenleg meglévő xdg-portals-* -hoz, azonban ennek használata nem mindenhol megoldott (pl. konténerekben vagy parancssoros alkalmazásoknál). Nem a Beállítások → Alkalmazások alatti szabályozási opció lesz ezzel leváltva, hanem kiegészítésre kerülnek. Ezzel a megbízhatatlannak jelölt alkalmazás hozzáférést kérhet egy adott erőforráshoz. A megjelenéskor ez még csak az alapvető dolgokat fogja tudni, így csak a fájl hozzáférés és annak a kezelése lesz megoldva.

Van még tovább is: az Ubuntu Pro beállításokat jelenleg Szoftver és frissítések beállítások közt találod. Ezek a beállítások a tervek szerint átkerülnének a Biztonsági központba.

Végül pedig lesz egy hálózat szekció is, ami a tűzfal különböző hálózatokon való eltérő konfigurálását teszi majd lehetővé. Ez nem csak a tűzfal állapotának a beállítását teszi majd egyszerűvé (kikapcsolt, bekapcsolt, lopakodó) hanem eltérő port konfiguráció is beállítható lesz. A lopakodó üzemmód egyébként azt jelenti, hogy a gép nem válaszol a ping kérésekre.

Asztali környezet

Az Ubuntu 24.04 LTS a Gnome 46-tal fog jönni.

Fontos, hogy jelenleg nincs tervben az X11 kivezetése, mivel még nem állnak készen rá. Ebben a kiadási ciklusban elemzésre kerül az Wayland + NVIDIA állapota és definiálásra kerülnek majd célok, amik teljesülése esetén lehet elgondolkodni egy kivezetésen.

Változik a snap csomagok frissítése is. Pillanatnyilag, ha frissítés van a snap csomagokhoz, akkor csak egy egyszerű üzenet fogad, hogy 13 nap múlva frissül az adott alkalmazás. Egyrészt a 13 nap elég sok, ez valószínűleg csökkentve lesz (lehetséges hogy 3 napra), másrészt pedig az üzenet ki fog egészülni egy Frissítést most gombbal a kényelem érdekében.

Google Workspace és Office 365 integráció

Végül, de nem utolsósorban tervben van a Google Workspace és az Office 365 integráció. A cél az, hogy elég legyen egy egyszerű snap csomagot felrakni hogy azonnal „telepítve”  legyenek az említett alkalmazások Electron keretrendszeren átvezetett verziói. Az integráció korai szakaszában ez még egy viszonylag buta megoldás lesz – amint jelenleg akár Te magad, Google Chrome segítségével is megtehetsz – de a későbbiekben ez finomításra kerül és a cél hogy ne lehessen őket megkülönböztetni a natív asztali alkalmazásoktól.

… és a többiek

Ami még kimaradt:

  • Asztali környezet + SSH MFA támogatás integrálása
  • Új rendszer előkészítési (provisioning) folyamat az üzleti felhasználóknak autoinstall segítségével
  • WSL oldalon implementálva lesz a cloud-init, lemezkép testreszabás és a hozzájuk tartozó dokumentáció is el lesz készítve
  • A játékokra koncentráló csapat egyrészt néhány régebbi probléma megoldásán dolgozik, másrészt pedig a Szoftver alkalmazás Játékok szekciójának a tökéletesítésén

Az eredeti bejegyzés a Ubuntu Discourse-ön olvasható: https://discourse.ubuntu.com/t/ubuntu-desktop-24-04-lts-roadmap-highlights/41032