openSUSE Tumbleweed: eltűnt Latte Dock alkalmazás (frissítve)

Probléma: A Latte Dock dokkolók nem jelennek meg, az alkalmazás nemhogy nem indul, nem is található.

Latte Dock ikon
Latte Dock ikon

Probléma: A Latte Dock dokkolók nem jelennek meg, az alkalmazás nemhogy nem indul, nem is található.

Nálam ez a jelenség egy openSUSE Tumbleweed frissítést követő rendszerindításkor jelentkezett. A Latte Dock továbbra is benne volt az automatikusan induló programok között, ám nem volt telepítve, és a tárolóból sem volt elérhető telepítésre, miközben előző este még gond nélkül működött.

Megoldás: Az openSUSE Tumbleweed kísérleti KDE Extras tárolójának hozzáadásával az alkalmazás (ismét) telepíthető.

  1. Adjuk hozzá a tárolót: 
    $ sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/KDE:Extra/openSUSE_Tumbleweed/KDE:Extra.repo
  2. Frissítsük a csomaglistát: 
    $ sudo zypper refresh
  3. Telepítsük a Latte Dockot: 
    $ sudo zypper install latte-dock
  4. Indítsuk el az alkalmazást

Készen vagyunk! Indítás után gond nélkül felolvassa a konfigurációs fájljait, és minden rendben megjelenik, mintha mi sem történt volna.

Fogalmam sincs, mi történt. A csomagkezelő előzményeiben nem találtam nyomát az eltávolításnak, sőt az azt megelőző telepítésnek sem. Mintha a Latte Dock sosem lett volt a gépen… De legalább sikerült megoldani a problémát.

Frissítés: Egy héttel később, már tudom, mi történt. A KDE 6-ra történő frissítés előkészítéseként a zypper szedte le, mivel már nem volt benne a tárolóban. A fenti lépéseknek így csak ideig-óráig vesszük hasznát, ugyanis aktív karbantartás hiányában a Latte Dock nem került portolásra Qt6-ra, így nem fog működni a frissítés után.

Helyettesítésként a Plank dokkolót lehet megpróbálni, ami benne van a tárolóban. Fontos, hogy szerényebb tudású a Latte Docknál és Wayland alatt egyáltalán nem működik.