Mozilla: újra fókuszba kerül a Firefox

A napokban új vezérigazgatója lett a Mozillának, aki a Firefox használóknak kedvező irányt jelölt ki. De nem mindenki örülhet feltétlenül.

Mozilla ikon
Mozilla ikon

A napokban új vezérigazgatója lett a Mozillának, aki a Firefox használóknak kedvező irányt jelölt ki. De nem mindenki örülhet feltétlenül.

A napokban jött a hír, hogy a Mitchell Baker, a Mozilla Corp. vezérigazgatója átadja helyét Laura Chambers-nek. Úgy néz ki, hogy az új vezetés új koncepciókkal is jár.

Kezdjük a jó hírrel: a Firefox fejlesztése újra hangsúlyt kap a Mozillánál, immár nem csak „egy termék”, hanem újra a hangsúlyos termék lesz. Remélhetőleg ez azt is jelenti, hogy a Firefox újra erőre kap és sikerül jó néhány százaléknyi részesedést visszaszereznie Google Chrome-tól és társaitól.

Amit jelenleg láthatunk, az a „megbízható” mesterséges intelligenciával történő bővítése a Firefoxnak. Ennek megfelelően a Pocket és az AI/MI csapatok összevonásra kerülnek.

A rossz hír viszont az, hogy ezzel együtt a körülbelül 60 alkalmazottnak (ami a teljes létszám olyan 5 százaléka) mutat ajtót a cég. Az indoklás szerint az egyes szolgáltatások „visszaskálázása” áll a döntés hátterében, magyarul a spórolás.

Fontos, hogy a következő szolgáltatások nem szűnnek meg, mindössze kevesebben fognak velük foglalkozni: Mozilla Monitor, VPN, Relay és a Mozilla.social Mastodon oldal.

Az utóbbi időben a Firefox részesedése csúnyán visszaesett, nem is beszélve arról, hogy alapvetően az iparági szereplőket követi a különböző képességek támogatásában. Szeretnénk remélni, hogy az új vezetés alatt a Firefox újra releváns lesz.