Megjelent az Ubuntu 23.10 – Mantic Minotaur

Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Utkarsh Gupta bejelentette az Ubuntu 23.10, Mantic Minotaur megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

Mantic Minotaur logó
Mantic Minotaur logó

Az Ubuntu bejelentési csapat nevében Utkarsh Gupta bejelentette az Ubuntu 23.10, Mantic Minotaur megjelenését asztali, szerver, cloud és core változatokban.

A Mantic Minotaur kódnevű 23.10 folytatja az Ubuntu büszke tradícióját, a legújabb és legjobb nyílt forrású technológiák integrációját egy jó minőségű, könnyen használható Linux disztribúcióba. A csapat az egész ciklus alatt keményen dolgozott az új funkciók bemutatásán és a hibák javításán.

A Mantic Minotaur elsődlegesen a biztonság témakörében tartalmaz fejlesztéseket. Az Ubuntu asztali kiadása kísérleti funkcióként immár támogatja a TPM alapú lemeztitkosítást. Az Ubuntu Core-ral megegyező architektúrát használ, ahol a titkosító kulcsok a TPM (Trusted Platform Module) chipben vannak tárolva, amiket a rendszerbetöltő csak megfelelő azonosítás után képes elérni. Így megakadályozható a rendszerbetöltő módosítása.

A PPA-k immár a deb822 formátumban kerülnek a .sources fájlokba, ami azt jelenti, hogy az aláírókulcsok közvetlenül az adott PPA-hoz vannak rendelve.

Az Ubuntu 23.10 a GNOME 45 környezettel érkezik, illetve immár az új, Flutter alapú Szoftverközpontot is tartalmazza. Az új Szoftverközpont nem csak intuitívabb, de gyorsabb felülettel is rendelkezik, ennek hála sokat javult a snap és deb csomagok kezelése. Mindezen fejlesztések alapul szolgálnak ahhoz, hogy a jövőben még jobb legyen az alkalmazások kezelésének folyamata. Továbbá visszakerült a ZFS használatának lehetősége a telepítőbe, amely immár alkalmazkodik az alapértelmezetten települő alkalmazások igényeihez.

A rendszer-üzemeltetők örülni fognak, hiszen a Hálózatkezelő (NetworkManager) immár alapértelmezetten a Netplanben tárolja a konfigurációt, így megegyezik az Ubuntu asztali és szerver kiadásainak működése. A flottakezelés is javult: az új pro enable Landscape parancs segítségével gyorsan fel lehet venni a gépet a Lanscape-be. Az ADsys fejlesztésének köszönhetően az Active Directory-n keresztüli automatikus tanúsítványfelvétel is lehetővé vált.

A Mantic Minotaur legfrissebb eszközöket és futtatási környezeteket biztosítja Python, Java, Go, C, C++, Rust és .Net nyelvekhez, továbbá tartalmazza a legfrissebb verziókat a docker.io, docker-buildx és docker-compose-v2 csomagokból is.

Végül, de nem utolsó sorban, az Ubuntu 23.10 hamarosan (valamikor az év során) alapértelmezetten támogatni fogja a Raspberry Pi 5-öt is.

A legfrissebb Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity és Xubuntu ízek is megjelentek.

További részletek a saját kiadási megjegyzésekben találhatóak: https://discourse.ubuntu.com/t/mantic-minotaur-release-notes/35534#heading--official-flavours

Minden Ubuntu 23.10 íz 9 hónapig támogatott és kap karbantartási frissítéseket.

Az Ubuntu 23.10 beszerzése

Az Ubuntu 23.10 letöltéséhez látogass el ide: https://ubuntu.com/download

Az Ubuntu 23.04 felhasználóknak hamarosan frissítési lehetőségük lesz a Frissítéskezelőn keresztül. A frissítésről további információk az alábbi oldalon érhetőek el: https://ubuntu.com/download/desktop/upgrade

Természetes a legutolsó Ubuntu verzióra való frissítés is teljesen ingyenes. Minden felhasználónak javasoljuk a kiadási megjegyzés elolvasását, amely tartalmazza az ismert problémákat és javítási módjukat, valamint sokkal részletesebb magánál a bejelentésnél: https://discourse.ubuntu.com/t/mantic-minotaur-release-notes/35534

Tekintsd meg a kiadás újdonságait grafikusan: https://www.ubuntu.com/desktop/features

Ha kérdésed van, vagy azt hiszed, hibát találtál, de nem vagy biztos benne, az alábbi helyeken próbálj meg érdeklődni:

Közreműködés az Ubuntuban

Ha szeretnél segédkezni az Ubuntu formálásban, az alábbi listán megtalálhatod, hogyan működhetsz közre: https://discourse.ubuntu.com/contribute

Az Ubunturól

Az Ubuntu egy teljes értékű Linux disztribúció asztali számítógépekhez, laptopokhoz, felhőkre és szerverekre gyors és egyszerű telepíthetőséggel, valamint rendszeres kiadásokkal. Tökéletes programok szorosan integrált gyűjteményét tartalmazza és egyéb programok hihetetlenül széles választéka csupán néhány kattintásnyira van. Professzionális szolgáltatások, ideértve a támogatást is, érhetőek el a Canonicaltól és több száz cégtől világszerte. Tovább információkért látogasd meg a https://ubuntu.com/support oldalt.

További információk

A weboldalunkon többet is megtudhatsz az Ubunturól és erről a kiadásról: https://ubuntu.com

A jövőbeli Ubuntu bejelentésekre az Ubuntu kis forgalmú bejelentési listáján tudsz feliratkozni: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-announce

Az Ubuntu Kiadási Csapat nevében,

Utkarsh Gupta

Az eredeti bejelentés az Ubuntu bejelentési levelezőlistán olvasható angolul.