Megjelent a Linux 6.9-rc1

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.9 első kiadásra jelölt változatát.

Röviden: érdekes kiadás, rengeteg az AMD GPU-val kapcsolatos új kód, a timer és workqueue alrendszer jelentős fejlesztéseket kapott.

Linus szavaival:

Tux ikon
Tux ikon

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.9 első kiadásra jelölt változatát.

Röviden: érdekes kiadás, rengeteg az AMD GPU-val kapcsolatos új kód, a timer és workqueue alrendszer jelentős fejlesztéseket kapott.

Linus szavaival:

„Eltelt két hét, a beolvasztási ablaknak vége, és a v6.9-rc1 kint van.

A beolvasztási ablak teljesen megszokottan néz ki. A változásokra ránézve azt gondolhatnád, hogy a módosítások túlnyomó többsége újra az AMD GPU fejlécfájlokhoz kötődik, amiben nem is tévednél olyan nagyot. A 6.9-rc1 körülbelül 40%-át érintik ezek az automatikusan generált AMD GPU definíciók. Szeretném, hogy ez csak egy kivétel lenne, de már minta.

Habár a sorok számát nézve ez rengeteg változás, a nagy kép szempontjából ez csak zaj és nem bír sok jelentéssel.

Ezzel szemben, ami viszont fontos, az a tucatnyi fő kernel kód változás. Az időzítő (timer) alrendszer egy elég nagy átírást kapott, melynek hála processzoronként lehet időzítő kerekeket (timer wheels) létrehozni, amivel növekszik a teljesítmény, és ez a hálózati alrendszernek különösen nagy dolog.

A másik kifejezetten fontos fő kernel kód változás a workqueue alrendszert érinti, ahol megjelent a BH workqueue támogatása. Ez azért fontos, mert így végre elkezdhetünk elmozdulni a taskletektől. A tasklet interfész jó régen elavultnak lett már jelölve, ugyanakkor eddig még nem volt igazán jó alternatívánk rá. (A többszálú megszakításkezelők használata volt helyette egy javaslat, de sok esetben nem valós alternatíva.)

A fő kernel kód változásainak teljesen láthatatlannak kellene lenniük a felhasználók irányából, mivel nem szemantikus változások és csak hozzáadott képességeket jelentenek. Természetesen ezek a nagy változások okoztak néhány problémát, de remélhetőleg az összes nagyobbat megoldottuk már.

Ezeken kívül természetesen itt vannak a megszokott frissítések is, és ha a visszatérő AMD fejléceket nem is vesszük figyelembe, akkor is a változások több, mint fele mindenféle illesztőprogram. A többi pedig a már megszokott: architektúra frissítések, fájlrendszer (a régi ntfs kód eltávolítását érdemes megjegyezni), fő hálózati és VM kód. És persze eszközkészlet és dokumentáció.

Kérlek, kezdd el a tesztelést,

      Linus”

Az eredeti bejelentés és a beolvasztási napló itt olvasható: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wgOw_13JuuX4khpn4K+n09cRG3EBQWufAPBWoa0GLLQ0A@mail.gmail.com/T/#u