Megjelent a Linux 6.7-rc6

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.7 hatodik kiadásra jelölt változatát.

Röviden: minden rendben van, csak kisebb változások vannak, teszteljen az ünnepek előtt, aki tud.

Linus szavaival:

Tux ikon
Tux ikon

Linus Torvalds bejelentette a Linux 6.7 hatodik kiadásra jelölt változatát.

Röviden: minden rendben van, csak kisebb változások vannak, teszteljen az ünnepek előtt, aki tud.

Linus szavaival:

„Hmm. Nincs semmi említésre méltó ebben az rc-ben, ami jó. A változásstatisztika is nagyrészt szép és lapos (ami általában annak a jele, hogy csak elszórtan vannak kisebb változások). Kivételt jelent néhány illesztőprogram (mellanox és Intel iavf ethernet), mert a többiekhez képest több változást tartalmaznak.

Egy másik dolog, ami feltűnő a változásstatisztikában (bár sokkal kisebb, mint az említett illesztőprogramok) az a régi hibakereső kód a copy-on-write ellenőrzéshez. Ez még 2008-ban került be, amikor az önellenőrzéshez kellett egy visszaellenőrzés is. Szerintem búcsút inthetünk ennek, mivel velünk van már vagy 15 éve, és nem hiszem, hogy bármit is talált volna (a riport, ami miatt bekerült sajnos már rég elveszett az idő ködében és már nagyon régen elmerült a kerneloops.org bugyraiban is). Amúgy pedig manapság valószínűleg senki sem olyan őrült, hogy bekapcsolja ezt a kódot.

Ez a téma úgy került elő, hogy a „cred” struktúra elemeit át kellene rendezni, mivel az egyik típusnak változott a mérete. De a kód javítása helyett megkérdem Jenst (Jens Axboe, Linux kernel hacker, blokk réteg és eszközök alrendszer karbantartója, a fio alkalmazás szerzője – a ford.), hogy ne javítsa, hanem csak törölje ki a senki által nem használt, manapság már nem is releváns ellenőrző kódot.

Valóságosan nézve a dolgokat, ezeken a kis bukkanókon kívül minden más csak apró javítás. Talán még a fájlrendszert érintő módosítások vannak többen a megszokottnál (samba kliens és szerver, btrfs, bcachefs és fuse), de akad még követés, memória kezelés és önteszt frissítés is, de a többség (ahogy általában) apróbb illesztőprogram javítás.

Csatoltam a naplókivonatot. Kérlek, teszteld az utolsó pillanatbeli karácsonyi bevásárlás és aközött, ami utána következik…

      Linus”

Az eredeti bejelentés és a változásnapló itt olvasható: https://lore.kernel.org/lkml/CAHk-=wi17USyiO=G0yDXP62eqU3V6x3ck0HcnVMPKHNPsBP_ig@mail.gmail.com/T/#u