Megjelent a KDE Plasma 6.1

Megjelent a KDE Plasma 6.1-es új funkciókat és természetesen hibajavításokat hozó, új kiadása.

Részletek:

KDE Plasma logó
KDE Plasma logó

Megjelent a KDE Plasma 6.1-es új funkciókat és természetesen hibajavításokat hozó, új kiadása.

Részletek:

Amíg a Plasma 6.0 lényegében a Qt 6 keretrendszerre történő átállásra (és micsoda munka volt az!), addig a Plasma 6.1 már az új funkciókra helyezi a hangsúlyt.

Természetesen akadnak kisebb módosítások is, úgy mint változtatások a témákon, az animációk finomhangolása és még sok minden más is. Ezek közül a legfontosabb, hogy immár teljes a Wayland kompatibilitás, és a Plasma mindezt maga tudja, harmadik felektől származó szoftverek és trükkös kiegészítők nélkül.

Lássuk a legfontosabbakat

Távoli asztal egyszerű beállítása

A Plasma 6.1 egyik leghasznosabb újdonsága a távoli asztal egyszerű beállíthatósága a Rendszerbeállításokon keresztül.

KDE Plasma 6.1 - Távoli asztal beállítás

Még egyszerűbb testreszabás

Mindannyian imádjuk az asztalunk személyre szabását. Ez a folyamat még intuitívabbá vállt. Csak menj be a Plasma szerkesztő módjába (jobb klikk az asztalon → Belépés a szerkesztőmódba opció).

A 6.1-ben a szerkesztő mód átdolgozásra került. Aktiválásakor egy látványos animációval az asztal kisebbé válik, hogy jobban átlásd a változtatásaid hatását.

KDE Plasma 6.1 szerkesztőmód

Munkamenet-visszaállítás

A munkamenet-visszaállítás nem más, minthogy a Plasma 6.1 „emlékszik” arra, hogy mely ablakaid, alkalmazásaid voltak megnyitva kijelentkezés vagy leállítás előtt. Ez X11-en szépen is megy már évek óta. Örömhír, hogy immár Wayland alatt is működik ez a funkció, habár érdemes megjegyezni, hogy a fejlesztése még nem fejeződött be.

Billentyűzetvilágítás színének szinkronizálása

Ha olyan billentyűzeted van, amin a háttérvilágítás színe változtatható, akkor az új Plasma képes annak színeit a képernyő színeihez igazítani.

Fontos, hogy ehhez a funkcióhoz explicit billentyűzettámogatás szükséges, így ha nálad ez még nem megy, ne aggódj, a fejlesztők dolgoznak a támogatás bővítésén!

Ami kimaradt

  • Egyszerűsítés: a Plasmából való kilépéskor immár csak az adott funkciónak megfelelő opciók jelennek meg. Például, ha a leállításra kattintasz, akkor csak a „Leállítás most” és „Mégsem”  opciók jelennek meg és nem az összes lehetséges művelet.
  • Képernyőzárolás: immár hagyományos „képernyővédő” funkcióban is tud működni, tehát nem kér jelszót a feloldáskor.
  • Wayland:
    • Explicit sync támogatása, ennek hála megszűnik a képernyő villódzása NVidia grafikus kártyát használók számára
    • Triple Buffering használatával simább animációk és gyorsabb megjelenítés

Bejelentés: https://kde.org/announcements/plasma/6/6.1.0/

Kapcsolódó

Wayland logo

Jön a Wayland explicit sync – De mire lesz jó?

Manapság nagy a sürgés-forgás a Wayland körül. Az egyik legnagyobb újdonság az ún. explicit sync bevezetése. Ebben a rövid írásban körbejárom, hogy mit is jelent ez számunka.