Megjelent a KDE 6 Beta 2

Már csak alig 2 hónap maradt hátra a KDE 6 kiadásáig, így a projekt arra kér mindenkit, hogy teszteljen.

Részletek:

KDE Plasma logó
KDE Plasma logó

Már csak alig 2 hónap maradt hátra a KDE 6 kiadásáig, így a projekt arra kér mindenkit, hogy teszteljen.

Részletek:

A KDE 6 tervezett kiadása továbbra is 2024. február vége.

A KDE minden komponense egyszerre kerül majd kiadásra a megjelenéskor. Ennek megfelelően a mai napon mindenből megjelent a béta 2 verzió, úgy mint KDE Plasma 6, KDE Frameworks 6 és KDE Gear.

Fontos, hogy bár a KDE és kapcsolódó alkalmazásai napról-napra egyre stabilabbak, a béta 2 kiadás még mindig nem biztos, hogy elég stabil a mindennapi használathoz. Ettől függetlenül, ha bármilyen hibát találtál, akkor jelentsd a hibakövetőben: https://bugs.kde.org/

Plasma

A Plasma a KDE zászlóshajó asztali környezete. Hasonló a Windowshoz vagy a macOS-hez, de a fejlesztéseknek hála egy rugalmas, sokat tudó ugyanakkor kis erőforrás igényű és széleskörűen konfigurálható asztali környezet. Használható akár otthoni, munkahelyi vagy kutatói környezetben is.

A Plasma 6 a következő verziója ennek az asztali környezetnek, ami a Qt legfrissebb főverziójára, a Qt 6-ra épül.

Ha ki szeretnéd próbálni a Plasma 6-ot, akkor keress olyan disztribúciót, ami már szállítja, pl. a KDE Neon Unstable verziója. Ha csak az érdekel, hogyan fog kinézni, akkor kattints a KDE Neon Unstable Edition: Plasma 6 képekben cikkünkre.

KDE Gear

A KDE Gear a KDE közössége által készített alkalmazások gyűjteménye. Ideérve a fájlkezelőket, zene- és videólejátszókat, szöveg- és videószerkesztőket, olyan alkalmazásokat, melyekkel a közösségi aktivitásodat kezelheted, cseveghetsz, e-maileket küldhetsz, kezelheted a naptáradat, megszervezheted az utazásaidat és még sok-sok mást is.

A KDE Gear alkalmazásfejlesztői is a Qt keretrendszerre támaszkodnak, így ők is át fognak állni a Qt 6-ra.

Frameworks

A KDE Frameworks a KDE közössége által fejlesztett, Qt keretrendszerre épülő eszközöket tartalmaz. Ezeknek az eszközöknek hála a fejlesztőknek egyszerűbb a dolga a különböző felületek és funkciók több platformra történő fejlesztésénél.

Sok egyéb mellett a KDE Frameworks részei:

 • a widgetek (gombok, szövegdobozok stb.), melyekkel nem csak egyszerűbb az alkalmazások készítése, de minden platformon ugyanúgy néznek ki, legyen az Linux, Windows, Android vagy macOS
 • a szoftverkönyvtárak a konfigurációk tárolásához és beolvasásához
 • az ikonkészletek és megoldások az alkalmazásfordítások egyszerű integrálásához

Közreműködés

A KDE önkéntesekre támaszkodik a fejlesztéseknél, a teszteléseknél és a karbantartásnál is. Te is segíthetsz:

 • Hibajelentés
  • Értsd meg a hiba bekövetkeztének körülményeit
  • Nézd meg, hogy biztosan a legfrissebb verziót használod-e és, hogy itt is jelentkezik-e a hiba
  • Keress rá a KDE hibakövetőben, hogy jelentették-e már előtted
  • Ha senki sem jelentette, akkor készíts egy hibajelentést, amiben legyen benne minden apró részlet
  • Kövesd figyelemmel a hibajelentésedet, mert lehet, hogy a fejlesztőknek további információkra van szükségük a megoldáshoz
 • Hibák megoldása
  • Nagyon sok könnyen megoldható hiba van. Néhány esetben csak egy adott szoftverkönyvtár nevét vagy verzióját kell átírni az újra. Ha van alapvető C++ és Qt tudásod, akkor így te is segíthetsz a KDE fejlesztésében, hogy minden rendben legyen a februári nagy kiadásra.
 • Fejlesztés
  • Ha tapasztalt fejlesztő vagy és szeretnél közreműködni a KDE-ben a saját megoldásaiddal, akkor ez egy tökéletes pillanat ahhoz, hogy megtedd! A részletekért látogass el a KDE Get Involved oldalára.
 • Anyagi támogatás
  • A rengeteg KDE-s szoftver létrehozása, hibajavítása és karbantartása rengeteg erőforrást igényel, többek közt pénzt is. A KDE anyagi támogatásával hozzájárulhatsz a mindennapi működés fenntartásához, hogy a KDE fejlesztők zavartalanul tudjanak új, nagyszerű szoftvereken dolgozni.
  • Mindenkit arra biztatunk, hogy egy rendszeres összeggel támogasson, de természetesen lehetőség van egyszeri adományozásra is.

Eredeti bejelentés: https://kde.org/announcements/megarelease/6/beta2/