K-9 Mail – 2024. januári fejlesztések

A Thunderbird blogján megjelent az androidos e-mail kliens, a K-9 Mail januári fejlesztési naplója.

K-9 Mail logó
K-9 Mail logó

A Thunderbird blogján megjelent az androidos e-mail kliens, a K-9 Mail januári fejlesztési naplója.

Fiókbeállítás

Januárban a legtöbb munka a megújult fiókbeállítás felhasználói felületén és az általa nyújtott felhasználói élmény csiszolásán volt. Már csak egy funkció hiányzik, amit mindenképp meg szeretnénk csinálni: lehessen különleges mappákat konfigurálni.

Különleges mappák

A K-9 Mail a következő különleges mappatípusokat támogatja:

 • Archívum: ha be van állítva, akkor elérhetővé válik az Archiválás funkció, mely az archívum mappába mozgatja az adott levelet.
 • Piszkozatok: ha be van állítva, akkor a „Mentés piszkozatként” funkció elérhetővé válik a levélírás képernyőn.
 • Elküldött: A kimenő levelek szerverének sikeresen elküldött levelek automatikusan ide lesznek mentve. Ha nincs beállítva ez a különleges mappa, akkor a kimenő levelek nem lesznek mentve.
 • Levélszemét: Ha be van állítva, a levélszemétnek jelölés funkció elérhetővé válik, és az így megjelölt levelek bekerülnek a kívánt mappába. (Kérlek, ne feledd, hogy a K-9 Mail jelenleg nem rendelkezik spam szűrővel, így ez a funkció csak annyit csinál, hogy átmozgatja a leveleket. Ugyanakkor sok esetben, ha van levelezőszerver oldali levélszemét szűrő, akkor az ezekből a levélmozgatásokból automatikusan tanul.)
 • Kuka: ha be van állítva, akkor a levél törlésekor ebbe a könyvtárba kerül. Ha nincs beállítva, akkor véglegesen törlődik.

A régmúltban a K-9 Mail általános neveket használt ezekhez a speciális könyvtárakhoz és amennyiben nem találta őket a szerveren, létrehozta azokat. Ugyanakkor a mappa nevek nem minden e-mail kliensben azonosak, így előfordulhatott, hogy az elküldött levelekhez több könyvtárad volt. Persze, volt lehetőség kézzel megváltoztatni a speciális mappa neveket, de legtöbbször ezt csak túl későn vette észre a felhasználó, amikor már mindkét mappában volt már valami. Kézzel rendet tenni, és átállítani az e-mail klienseket nem jó móka.

A probléma megoldására létrejött az RFC 6154, mely bevezette a SPECIAL-USE IMAP kiterjesztést. Ennek hála a különleges mappák beállításai az IMAP szerveren tárolhatóak, ami azt jelenti, hogy így minden e-mail kliens eléri azokat, és ugyanazokat a beállításokat használhatják anélkül, hogy káoszt okoznának.

Sajnos még mindig van néhány e-mail szolgáltató, ami nem támogatja ezt a kiterjesztést. Illetve olyan is van, hogy bár a szerver támogatja azt, de még egy mappa sincs különleges szerepbe állítva. Amikor a K-9 Mail elkezdte támogatni a SPECIAL-USE kiterjesztést, és a szerver is támogatta a funkciót, de még nem volt semmi beállítva, akkor a K-9 Mail sem konfigurált semmit. Ez még annál is rosszabb volt, mintha létrehozott volna könyvtárakat, mivel így előfordulhatott, hogy a kimenő levelek nem kerültek mentésre.

Ezért mostantól a fiókbeállítás közben az alkalmazás megkéri a felhasználót a különleges mappák beállítására, amennyiben nincs ezekkel kapcsolatos információ az IMAP szerveren. Persze szükség esetén ezek a meglévő opciók felülírhatóak a fiókbeállításokban.

Fiókbeállítások szétválasztása

A régi e-mail fiókbeállítások szét lett szedve két képernyőre: megjelenítés és szinkronizációs beállításokra.

Fejlesztett tanúsítványhiba képernyő

Felújításra került a tanúsítványhibát megjelenítő képernyő.

Felhasználói élmény javítások

A különleges mappák képernyőjével elkészült minden funkció. Így egy lépést visszaléptünk, hogy megnézzük, milyen is a teljes fiókbeállítás felhasználói élménye. Találtunk is néhány területet, amin lehetne javítani (nem teljes lista):

 • Betű vastagság (font weight) csökkentése, hogy kevésbé legyen figyelemelterelő a szöveg.
 • A beállítás során vannak képernyők, ahol görgetni kell, és az eszköz méretétől függően a navigációs gombok nagyon kicsik is lehetnek. Ezért fejléc került elhelyezésre a görgethető területen belül, hogy a kis képernyős eszközökön javuljon a felhasználói élmény.
 • Van egy tucat átmeneti képernyő, mint pl. a szerver beállítások ellenőrzése. Régebben az alkalmazás megjelenített egy folyamatjelzőt, amikor a szerver beállításokat ellenőrizte, majd egy sikeres üzenetet 2 másodperccel azután. Ugyanakkor ezt a képernyőt a Következő gombra tapintva át lehetett ugrani. Mint kiderült, ez bosszantó hiba: Egyrészről a felhasználónak a szükségesnél tovább kellett várnia, másrészről zavaró, mert úgy tűnt, mintha az alkalmazás épp bevitelre várakozna. Mire a felhasználó ezt észrevette, utána szinte azonnal jött is a következő képernyő. Frissítve lettek ezek az átmeneti képernyők, így mindig mutatják a folyamatjelzőt, de el van rejtve a következő gomb, így a felhasználó tudja, hogy épp nincs dolga.
 • Apróbb hibajavítások, például minthogy a kézi szinkronizációra állított fiók közvetlenül a beállítás után nem szinkronizálódott automatikusan az első alkalommal.

Közösségi hozzájárulások

 • A kimenő és bejövő levelek kiszolgálóihoz történő IP beállítást ellehetetlenítő hiba javításra került.

Megjelenések

Januárban egy béta kiadás jelent meg:

Az eredeti bejegyzés a Thunderbird Blogon olvasható angolul.: https://blog.thunderbird.net/2024/02/thunderbird-for-android-k-9-mail-january-2024-progress-report/