K-9 Mail – 2023. novemberi és decemberi fejlesztések

A Thunderbird blogján megjelent az androidos e-mail kliens, a K-9 Mail idei utolsó, novemberi és decemberi fejlesztéseket ismertető fejlesztési naplója.

K-9  Mail logó
K-9  Mail logó

A Thunderbird blogján megjelent az androidos e-mail kliens, a K-9 Mail idei utolsó, novemberi és decemberi fejlesztéseket ismertető fejlesztési naplója.

Google Play változások

Ha nézted manapság a K-9 Mail Google Play oldalát, akkor feltűnhetett, hogy változott a fejlesztő neve. Eddig „K-9 Dog Walkers” (aka rendőrkutya sétáltatók :)) volt, ez frissült „Mozilla Thunderbird”-re.

Külön köszönet Jesse Vincentnek, aki nem csak megalapította a K-9 Mail projektet, de évekig kezelte a projekt Google Play fejlesztői fiókját is.

Android jogosultság kérések

Régebben úgy működött a K-9 Mail, hogy a bejövő üzenetek megnézésekor vagy új e-mail írásakor rákérdezett, hogy engeded-e az alkalmazásnak a kapcsolataid elérését.

Ha azt mondtad, hogy nem, akkor a rendszer másodjára is rákérdezett, ha akkor is nemet nyomtál, akkor megjegyezte és nem kérdezte többet. Sajnos a visszalépés gomb nem egyenlő a jogosultságkérés megtagadásával, így ha mindig azt nyomtad, akkor újra és újra rákérdezett. Nem túl jó felhasználói élmény.

De mostantól ez változik. A jogosultságkérés része lett az alkalmazás konfigurálásának: akkor kér a K-9 Mail jogosultságot, amikor hozzáadod az első e-mail fiókot.

További érdekesség, hogy Android 13-tól kezdve az alkalmazásnak meg lehet mondani, hogy küldhet-e értesítéseket vagy sem. Bár a K-9 Mail működik értesítés nélkül is, erősen javasolt ennek a jogosultságnak a megadása is.

Továbbfejlesztett fiókbeállítások

Egy ideje minden fejlesztői napló tartalmaz fiókbeállítás fejlesztést. Nagyon sok munka volt vele és még mindig nincs teljesen kész. De a legnagyobb módosítások már készen vannak.

Javított hibák

Hála a béta tesztelőknek, több hiba is javításra került:

  • Hibás vagy nem támogatott e-mail cím bevitelekor jelentkező összeomlás javítva
  • Jobb hibaüzenetek megjelenítése az e-mail cím megadásakor, pl. amikor szintaktikailag helyes, de nyilvánvalóan hibás cím van megadva, pl. test@[127.0.0.1]
  • Bizonyos e-mail domain esetén a DNS MX rekordja alulvonást tartalmaz. Bár az ilyen gépnév érvénytelen, és a K-9 Mail tartalmazott erre ellenőrzést, a hiba mégsem került kezelésre, ezért az alkalmazás összeomlott.

Felhasználói élmény javítása

Hála azoknak, akik több alkalommal is végigmentek a manuális e-mail fiók beállítási folyamaton, sikerült néhány használhatósági problémát azonosítani.

A beérkező levelek kiszolgálójának beállítása képernyőn kikapcsolásra került az automatikus helyesírás javítás a kiszolgáló nevében és a jelszóban.

Remélhetőleg az e-mail fiók automatikus beállítása működik, de ha nem, akkor a manuális immár kevésbé idegesítő.

Kiszolgálói beállítások

A bejövő és kimenő levelek kiszolgálójának beállítása nem része a szigorúan vett beállítási folyamatnak. Ugyanakkor eddig a manuális fiókbeállításnál és a meglévő fiók szerkesztésénél is ugyanaz a beállítóablak volt használatban, ám a két esetben nem ugyanúgy viselkedett, így szükség volt némi változtatásra. A novemberi frissítés óta már ez is rendben van, és immár ezek a beállítóablakok is az új felhasználói felületet használják.

Android 13 – elsőrangú támogatás

A Google megköveteli, hogy minden új alkalmazás és frissítés elsőrangúan támogassa az előző évben megjelent Android verzióját és annak az új (biztonsági) képességeit. Ez egy automatikusan kikényszerített folyamat, mert csak a „megfelelő” Android verzióra készült alkalmazások tölthetőek fel a Google Play-re. Ennek határideje is van, ami idén augusztus 31. volt. A K-9 Mail annyiban volt érintve, hogy az Android 13-ban immár engedélyt kell kérni az értesítések küldéséhez is. Mivel amúgy is tervben volt az átalakítás (lásd az Android jogosultság kérések szekciót fentebb), így ez nem volt nagy munka.

Viszont más dolgok vitték az időt, így ezek a módosítások csak a novemberi kiadásba kerültek be. A projekt kérte és meglepetésre automatikusan meg is kapta a határidő kitolását, viszont néhány nappal abból is kicsúszott, így az új béta kiadások megjelenése késett egy kicsit.

A jövőben az ilyen jellegű feladatok nagyobb hangsúlyt kapnak majd.

Android 14 – Nem működnek az emlékeztetők

Az Android 12 óta az alkalmazásoknak kérniük kell – és automatikusan meg is kapják – a jogosultságot ahhoz, hogy egy beállított időben értesíthessék a felhasználót (pl. naptár esemény). Viszont a 14-es verzióban immár a felhasználónak kell ezt a jogot megadnia az alkalmazásoknak. A gond az, hogy ezt az új viselkedést nem csak a direktben Android 14-re készült alkalmazásokra alkalmazzák, hanem azokra is, amik csak a 13-as főverzióhoz verzióhoz készültek.

Emiatt viszont a K-9 Mail 6.712-es vagy frissebb verziójának Android 14-re történő új telepítésekor manuálisan kell bekapcsolni a figyelmeztetések és értesítések engedélyezését. A jó hír, hogy ez csak új telepítéskor jön elő, frissítéskor ez nem okozhat gondot. Jövőre elkészül majd egy képernyő, ami végigvezeti a felhasználót a beállítás folyamatán.

Közösségi hozzájárulások

  • Automatikus helyesírás javítás kikapcsolása a kiszolgáló beállításoknál
  • Téma javítás az új beállító képernyőn, hogy mindenhol egyformán lekerekített sarkok legyenek
  • Üzenet írásakor nem lehet egy címzettet az egyik mezőből a másikba fogd-és-vidd módszerrel áthelyezni, ezért a címzetthez tartozó lenyíló menühöz hozzá lett adva a másolás opció

Megjelenések

Novemberben és decemberben két béta kiadás jelent meg:

Az eredeti bejegyzés a Thunderbird Blogon olvasható: https://blog.thunderbird.net/2023/12/thunderbird-for-android-k-9-mail-november-december-2023-progress-report/