Jön az openSUSE Leap 16

Nem csak a verzió, az alapok is változnak: bemutatkozik az Adaptable Linux Platform!

openSUSE logó
openSUSE logó

Nem csak a verzió, az alapok is változnak: bemutatkozik az Adaptable Linux Platform!

Az openSUSE Leap 16 a SUSE általfejlesztett Adaptable Linux Platformra (ALP) fog épülni, amit körülbelül Alkalmazkodó Linux Platformra lehet fordítani.

Az ALP célja, hogy kombinálja a szerver disztribúcióban megszokott előnyöket, a felhasználóbarátságot és biztonság tekintetében is egy új szintet képviseljen. Mindezt úgy, hogy megtalálja az arany középutat a friss szoftverek és a hagyományos stabilitás között.

A Leap 16 mellett meg fog jelenni a virtualizációs és konténerizációs feladatokra kihegyezett Leap Micro 6.0 is, ami a SUSE Linux Enterprise Micro 6.0-n fog alapulni.

Mind a Leap, mind a Leap Micro esetén azt ígéri a SUSE, hogy elég időt fog biztosítani a frissítésre. Amennyiben a Leap 16 késne, úgy addig hosszabbítják a Leap 15.6 támogatását (vagy legrosszabb esetben kiadják a Leap 15.7-et), amíg csak szükséges, hogy meglegyen a szükséges átmeneti idő, és a jelenlegi felhasználók véletlenül se maradjanak támogatás nélkül.

Ha találgatnom kellene – és ez már természetesen nem a bejelentés része –, akkor valószínűleg a SUSE is elindul abba az irányba, hogy az alkalmazások a rendszertől külön, valamilyen konténerizált környezetben fussanak.

Bejelentés: https://news.opensuse.org/2024/01/15/clear-course-is-set-for-os-leap/