Évértékelő – 2023

Eltelt egy újabb év, így eljött az ideje a már megszokott (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022) évértékelésnek.

Szabadpingvin logó
Szabadpingvin logó

Eltelt egy újabb év, így eljött az ideje a már megszokott (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022) évértékelésnek.

2023 számunkra a változásról szólt. Új motor, új név, régi csapat.

A legnagyobb és számunkra a legfontosabb változás 2023-ban, hogy az év elejétől – bár alfa verzióban – kikerült a saját fejlesztésű motorunk. Minden saját, amit látsz és amit nem látsz.

Az év első feléig nagyjából egyszerre volt a régi és az új oldal is használva. A bejegyzések egy része mindkét oldalon megjelent, aztán ahogy haladtunk a motorral, és egyre érettebb lett, úgy tevődött egyre nagyobb hangsúly az új oldalra.

Természetesen nem ment simán a dolog, sőt. Valamikor, késő tavasszal kénytelen voltam rájönni, hogy az Admin belső architektúrája módosításért kiállt. Az új képességek implementálása egyre komplikáltabb lett, amivel együtt jártak az egzotikus bugok és az egyre nehezebb tesztelhetőség is. A jó hír az, hogy az átalakítás során meglévő funkciókhoz nem vagy csak minimálisan kellett hozzányúlni, így egy új keretet kellett a működésükhöz biztosítani. Bonyolítani kellett az életet ahhoz, hogy később egyszerűsíthessek. Ez sikerült is, a terv bevált, azóta viszonylag egyszerű az új képességek implementálása.

UI oldalon is voltak érdekességek. Január közepén kijött egy Firefox Nightly, amiben teljesen eltört az oldal: szétestek a kártyanézetek, így a főoldal is. Egy 7 éve működő képességet sikerült megpiszkálniuk: kivették a nem szabványos, és általunk botor módon használt beállítást anélkül, hogy a szabványos utódját implementálták volna… A módosítás bekerült a mobilos Rókába is, és akkor várhatón két hónap állt rendelkezésünkre, hogy megoldjuk a dolgot, ugyanis ha minden klappol kb. ennyi idő mire egy változás Nightlyból lecsurog a stabil verzióba. Öröm az ürömben, hogy a Chromium alapú böngészők továbbra is jól működtek (mivel azokhoz eleve kicsit máshogy kellett megcsinálni az oldalt), ám egyszerre kellett támogatnunk a Nightly Firefox újféle működését és a stabil Róka régi működését.

A megoldás során kompromisszumot kellett kötnünk böngészőtámogatás fronton. Két lehetséges irány látszott. Az egyik, hogyha a koncepciót is meg akarjuk tartani és mindennel kompatibilisek is akarunk maradni, akkor nincs mese, (újra) JavaScript kell, ráadásul egy külső JS könyvtár. A külső komponensekkel mindig az a baj, hogy bizonytalan a karbantartásuk, így lehet, hogy ma működik és talán holnap is, de mi lesz holnapután? A másik probléma, ami szembejött, hogy amikor a betöltődés során kerülnek átrendezésre az oldal kártyái, az az elemek váratlan ugrálását eredményezheti. Nem mindig, nem is mindenhol, de általában Firefoxban jelentkezett az ugrálás. Az sem elhanyagolható, hogy ebben a forgatókönyvben immár két komponensre is várnia kellett volna mielőtt a böngésző elkezdhetné megjeleníteni az oldalt. Más szóval lassabb lett volna.

A másik megoldás – és ebben az irányban haladtunk tovább –, hogy nem térünk vissza a korábbi Javascriptes megoldáshoz, és továbbra is minden platformon teljesen a böngésző képességeire és CSS támogatására támaszkodunk. Ez viszont behatárolja a böngészőverziókat, hiszen csak azokkal tudunk működni, amik az adott CSS tulajdonságokat támogatják. Így a minimum verzió, ahol szépek vagyunk az a Firefox 52 és a Chrome 57. Természetesen itt is különbség van a Firefox és a Chrome leszármazottak között, jelenleg sem ugyanazzal a megoldással működnek… Viszont vannak böngészők, ahol a főoldal és bármelyik kártyákat tartalmazó aloldal nem szép (egyetlen oszlopban jelenik meg az összes kártya), mivel nincs megfelelő CSS támogatásuk. Ilyen pl. a SeaMonkey, a Midori,  a Konqueror és a Falkon. Szerencsére ezen böngészők piaci részesedése marginális, így bár sajnáljuk a csúnyaságot, sokat mégsem vesztünk.

2023-as produkciónk

Ahogy azt korábban írtam, 2023 az átmenet éve volt nálunk, így most nincs sok értelme a látogatókról és olvasottságról jelenteni. Egy metrikát viszont mindenképp megosztanék, mert egy kimondatlan cél mégis teljesült: átlagosan minden napra jutott valami tartalom!

Lacyc3.eu-n publikált tartalmak száma:

  • 1 db cikk
  • 57 db hír
  • 2 db kisokos

Szabadpingvin.eu-n publikált tartalmak száma:

  • 4 db cikk
  • 300 db hír
  • 25 db kisokos
  • 1 db szubjektíven

Ez így összesen 390 tartalom (és a sima általános információkat tartalmazó alapoldalak nincsenek is benne, azokból is lett 19). Ahhoz képest, hogy fél lábbal itt, fél lábbal ott voltunk egy félkész rendszerben, nem is olyan rossz.

Olvasottsági statisztika helyett jöjjenek a fejlesztéssel kapcsolatos számok:

  • 204 lezárt jegy
  • Charmed: 670 commit
  • Lacyc3: 1282 commit

A jegyekről azt érdemes tudni, hogy bár igyekeztünk mindent dokumentálni, nem minden került be Mantisba, így a valós szám valószínűleg nagyobb.

2024-es terveink

2024-ben szeretnénk megerősíteni a minden napra egy tartalom koncepciót. Ahogy időnk engedi, szeretnénk több cikket is írni, biztosan lesz miről, hiszen izgalmas évnek tűnik: több Linux disztribúció is átáll Wayland-re, ami elég kalandos dolognak ígérkezik. Folyamatos fejlesztések vannak a HDR támogatás oldalán is, és hála a Steam Decknek, a Linux egyre több átlagemberhez jut el.

Mindezeken felül az oldal elérte a MVP állapotot. Van még mit kalapálni rajta, de már gurul. A következő időszakban inkább a funkciókra helyeznénk a hangsúlyt. Az egyik ilyen a tartalmak sorozatokba és gyűjteményekbe szervezhetősége, amellyel sokkal egyszerűbbé válhat az adott témakörbe tartozó, egymással szoros kapcsolatban lévő tartalmak áttekintése.

Meg szeretnénk újítani a galériánkat is, szeretnénk jobban integrálni a rendszerbe. Végül, de nem utolsó sorban tervben van az oldal interaktívvá tétele, hozzászólások (újbóli) támogatásával.

Izgalmas évnek nézünk elébe, tartsatok velünk 2024-ben is!