A Gentoo SPI társult projekt lett

A Gentoo Linux hivatalosan is az SPI (Software in the Public Interest) társult projektjévé vált.

Gentoo logó
Gentoo logó

A Gentoo Linux hivatalosan is az SPI (Software in the Public Interest) társult projektjévé vált.

Az SPI egy non-profit társaság, amely nyílt forráskódú szoftverek és hardverek fejlesztését támogató szervezetek számára nyújt anyagi támogatást. Az SPI 501 © (3) státusszal rendelkezik az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy az SPI-nek és támogatott projektjeinek juttatott adományok összege levonható az adóból.

A Gentoo Linux döntését az motiválta, hogy csökkentsék az adminisztratív munkaterhet, és így többet tudjanak magával a projekttel foglalkozni. A non-profit működésből adódó járulékos feladatokat innentől ugyanis az SPI végzi el a Gentoo számára.

Az SPI-hez való csatlakozás számos előnnyel jár:

  • Az adományozók számára anyagi könnyebbséget jelent az adóból leírható adományozás
  • A Gentoo számára pénzügyi előnyt jelentenek a következők: a kiegészítő támogatás, az egyszerűsödött szervezeti felépítés, a csökkent adminisztrációs költségek, adók és díjak, hozzáférés a csak 501 © (3) státusszal rendelkező szervezeteknek elérhető szponzorációkhoz
  • A Gentoo számára szóló nem pénzügyi előnyenek a következők:  az egyszerűsödött szervezeti felépítés, a kevesebb járulékos, adminisztratív munka

Több ismert, nagyobb projekt is az SPI része. Például a LibreOffice, az X.Org, a Debian, az Arch Linux, a PostgreSQL és az FFmpeg. Az SPI társult projektjeinek teljes listája az SPI weboldalán olvasható.

Bejelentés: https://www.gentoo.org/news/2024/04/10/SPI-associated-project.html